Duurzame uitvaart

Duurzaamheid is steeds belangrijker, ook op gebied van een uitvaart en daarna. Je zult misschien dat een duurzame of groene uitvaart veel duurder is, maar in veel gevallen is dit niet waar. Het gaat erom dat de keuzes die worden gemaakt bijdragen aan een groenere toekomst en het milieu. Kies je voor een duurzame of groene uitvaart, dan ben je hier op de goede plek.

Engraved heeft een selectie gemaakt van duurzame en milieuvriendelijke producten. Per categorie hebben we een aantal voorbeelden genoemd van duurzame en milieuvriendelijke keuzes voor een uitvaart.

De eerste stap: de rouwkaart

Het is tegenwoordig niet meer standaard dat een rouwkaart niet fysiek wordt verstuurd, maar dit gebeurt ook vaak digitaal. Kies je toch voor een gedrukte versie, maak dan de keuze voor gerecycled en ecologisch papier. Kies in onze webshop bijvoorbeeld voor natuurkarton of ecologisch BioTop papier.

Tip: verstuur de bedankkaarten (ook wel rouwdankbetuigingen genoemd) niet via de post, maar reik deze uit aan belangstellenden na de uitvaart.

Duurzame keuzes bij opbaren

Plan de uitvaart zo kort mogelijk na het overlijden. En kies niet voor thuis opbaren, hierdoor hoeft er geen gebruikt te worden gemaakt van een koelinstallatie. Kies voor de koelruimte in een uitvaartcentrum, deze optie kost minder energie.

Er zijn ook al ecologische en milieuvriendelijke methodes voor opbaring, maar die worden nog maar op kleine schaal toegepast. Bijvoorbeeld met het gebruik van graszoden.

De keuze van een grafkist

Duurzame en biologisch afbreekbare grafkist

Een houten grafkist is helemaal niet zo duurzaam als je denkt. Voor het hout worden natuurlijk bomen gekapt.

Kies daarom voor een duurzame grafkist, bijvoorbeeld van gerecycled materiaal. Zo gebruik je een afvalproduct om iets nieuws te maken.

Onze duurzame grafkist is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal (FAIRboard). Dit lijkt het meest op karton. De basis is houtpulp van gerecycled hout, karton en papier. Deze kisten kunnen worden gebruikt in crematoria, begraafplaatsen en zelfs natuurbegraafplaatsen.

Op de kist kun je eventueel tekenen, schilderen of iets plakken. Maar je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor een grafkist die compleet bedrukt is met milieuvriendelijke inkt

Keuzes van kleding

Kies kleding die is gemaakt van natuurlijke producten, zoals wol, linnen of hennep. Kies ook voor gedragen kleding van de overledene in plaats van nieuw gekochte. Sieraden, brillen of andere voorwerpen die niet natuurlijk zijn kunnen niet worden meegenomen in de kist, deze dienen voor de sluiting van de kist te worden afgenomen.

Je kunt hier bijvoorbeeld nieuwe sierraden van maken, als herinnering.

Houten voorwerpen, onverpakt voedsel of een beperkt aantal bloemen zijn wel mogelijk om in de kist te doen.

Kies voor natuurbegraven!

Als laatste rustplaats wil je natuurlijk een mooie en vredige plek. Een locatie waar men dierbaren kan herinneren en kan koesteren. De laatste jaren is de behoefte naar een laatste rustplaats in de natuur flink gestegen.

Sinds een aantal jaren is het in Nederland mogelijk om te kiezen voor natuurbegraven. Lees er alles over op www.natuurbegravennederland.nl. Zo is het een eeuwenoud gebruik om begraven te worden in de natuur.  Het oudste natuurgraf, zo’n 7500 jaar oud, in Nederland is gevonden in het tegenwoordige Hardinxveld-Giessendam. Met de keuze voor natuurbegraven draag je bij aan het behoud van de natuur. Want deze plek zal voor altijd natuur blijven.

Duurzaam vervoer

Hoe minder kilometers er worden gemaakt, hoe duurzamer. Laat zowel de opbaring, plechtigheid en condoleance op dezelfde dag plaatsvinden. Er is vaak veel mogelijk bij crematoria.

Er zijn tegenwoordig ook elektrische uitvaartauto’s of kies voor een uitvaartbus. Dan kunnen de overledene als de nabestaande mee. Kies voor op de begraafplaats voor een loopkoets of platte kar. Deze alternatieven hebben geen uitstoot.

Groene keuzes voor bloemen

Het meest duurzame is om bloemen te plukken uit eigen tuin of de natuur. Is dit niet mogelijk en kies je toch voor een optie bij de bloemmist, beperk je dan tot bloemen die verkrijgbaar zijn in het seizoen.

Tegenwoordig zijn er ook duurzamere keuzes voor een rouwlint. Kies bijvoorbeeld voor een variant van papier. Of een foto op biologisch afbreekbaar materiaal in plaats van een lint bij de bloemen.

Catering

Het belangrijkste is dat er zo min mogelijk voedsel wordt verspild. Kies dus voor hapjes die ter plekke kunnen worden gemaakt en daadwerkelijk kunnen worden afgestemd op het aantal aanwezigen. Kies ook voor seizoensgebonden producten uit Nederland deze hoeven niet ingevlogen te worden. Lees meer over unieke uitvaartcatering.

Biologisch afbreekbare grafmarkering

Engraved is de eerste in Nederland met een 100 % biobased grafmarkeerder. Deze grafmarkeerder wordt gemaakt van BioPanel materiaal dat bestaat uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen, zoals hennep & bio-PLA. Het product wordt gemaakt in Nederland en heeft een levensduur van minimaal 10 jaar. De markeerder wordt geleverd inclusief paaltje, voor plaatsing op het graf.

Kies voor een beter milieu, kies voor een duurzame grafmarkeerder met foto of alleen met tekst.

Duurzame uitvaart | Kies voor een duurzame of groene uitvaart

Duurzame urn

Kies bij een duurzame urn voor een materiaal dat het milieu zo min mogelijk belast, bijvoorbeeld gemaakt van zand en zeezout. Deze urnen zijn van organisch materiaal en compleet biologisch afbreekbaar. In onze webshop van urnen kun je filteren op biologische urnen.

Een nieuw product in ons assortiment is een asbox, gemaakt van duurzame materialen. Hierin kan na crematie de as tijdelijk worden bewaard, voordat een urn is gekozen of voordat de as wordt uitgestrooid.

De asbox is gemaakt van biologisch afbreekbaar karton. De ‘sleeve’ van de asbox wordt geheel bedrukt volgens persoonlijk ontwerp. Met deze duurzame asbox kunt u de crematie-as van de overledene eenvoudig en respectvol bewaren en vervolgens milieuvriendelijk begraven of buiten verstrooien.

 

Leg alles vast, ook voor een duurzame uitvaart!

Tot slot is het belangrijk om de keuze van je uitvaart, of deze nu extra duurzaam of milieuvriendelijk moet of niet, vast te leggen.

© 2024 Engraved B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Online marketing Marketing Concepts | Technische realisatie Sieronline B.V.