Kies je voor begraven of cremeren?

In Nederland zijn bij overleden eigenlijk twee keuzes mogelijk: cremeren of begraven. Zo’n 60 procent kiest voor cremeren en 40 procent voor begraven. Hoe maak je de keuze? Wat zijn de mogelijkheden? In deze blog vertellen we je hier meer over.

De keuze voor begraven of cremeren is een persoonlijke overweging. Kijk bijvoorbeeld eens op een begraafplaats bij jou in de buurt, maak hier een wandeling langs de begraafplaatsen, urnentuinen en langs de columbaria. Misschien kan dit helpen bij de keuze en leidt dit tot inspiratie.

Veel mensen leggen hun wensen vast, zeker op gebied van de keuze van begraven of cremeren. Onze checklist kan hierbij vast helpen! Door het maken van een checklist zijn nabestaande op de hoogte van de wensen. Bij het plotseling overlijden moeten nabestaanden de keuze zelf maken als dit nog niet is vastegelegd, maak het dus bespreekbaar en leg het vast. Keuzes maken en dingen regelen is gemakkelijker voor de nabestaanden als hier gesprekken over zijn geweest.

De keuze van een grafkist

Wat is het verschil tussen begraven en cremeren?

De keuze tussen een begrafenis of crematie maakt verschil bij het afscheid. Bij een begrafenis wordt de overledene begraven op een begraafplaats (verplicht in Nederland, je mag niet maar zo iemand ergens begraven). Sommige mensen zien begraven als het teruggeven van het lichaam aan de aarde. Als nabestaande kan je naar een begraafplaats om de plek van de overledene op te zoeken, op deze plek kun je de overledenen herdenken.

Maar na een crematie kun je ook kiezen om de urn te begraven in een urnentuin of een columbaria op een begraafplaats. Zo heb je ook na crematie een plek om naartoe te gaan om de overledene te herdenken.

Op een begraafplaats kan er dus ook worden gekozen voor een urnengraf. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden met as, wat ook kan bijdragen aan de keuze voor cremeren. Na een crematie kun je ook kiezen om een deel van de as te gebruiken als gedenkartikel  of als mini urn. Je kunt er ook voor kiezen om een klein deel van de as te gebruiken in een as sieraad.

Wat is het verschil in kosten?

Cremeren is over het algemeen goedkoper dan begraven. Dit komt doordat je bij begraven te maken hebt met de kist, de grafsteen, jaarlijkse grafrechten en de dragers.

  • Gemiddelde kosten begrafenis: tussen 7.000 en 10.000 euro
  • Gemiddelde kosten crematie: tussen 5.000 en 8.000 euro

De kosten blijven altijd afhankelijk bij de keuze van de uitvaart, kies je voor een ingetogen dienst die goedkoper is of een uitbundig afscheid wat meer geld kost?

Maak je de keuze op basis van gevoel?

Nederlanders kiezen steeds vaker voor een crematie. Hoe komt dit? Mensen willen graag zelf de controle hebben over hun uitvaart en willen niet ‘verpieteren’ onder de grond. Vroeger werd verbranden namelijk beschouwd als eng.

En tegenwoordig is er meer mogelijk met de as, waardoor mensen eerder kiezen voor cremeren. Crematies hebben vaak minder nasleep, je hebt niet te maken met de rekeningen van de grafrechten die periodiek terugkomen. Of het onderhoud van de begraafplaats.

Mensen kiezen daarom vaak bewust voor cremeren, zij willen hun kinderen het niet aandoen om het graf te onderhouden. Bij een crematorium kan een dienst tegenwoordig ook veel persoonlijker, het is niet meer de kille steriele aula van vroeger.

Wat zegt het geloof over begraven of cremeren?

Veel christenen zijn ervan overtuigd dat een gelovige zich niet moet laten cremeren. Gelovigen hebben de hoop op een wederopstanding van het lichaam. Cremeren heeft hierbij het beeld van vernietigen. Hoewel in de Bijbel nergens een gebod tot begraven of een verbod op cremeren te vinden is.

In Nederland was cremeren tot 1955 verboden. In 1960 koos 3,9 procent maar voor cremeren. In 1980 44 procent en tegenwoordig ruim 60 procent, dus er is een enorme stijging in de keuze voor cremeren.

In 1961 heeft de Generale Synode der Gereformeerde Kerken uitgesproken dat begraven de voorkeur heeft, maar dat kerkenraden de vrijheid hebben een crematieplechtigheid toe te staan.

Aantal crematies/begrafenissen in Nederland in 2023

In 2023 zijn er 169.320 overleden waarvan 115.757 mensen hebben gekozen voor een crematie. Dit komt neer op een percentage van 68,37%.

© 2024 Engraved B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Online marketing Marketing Concepts | Technische realisatie Sieronline B.V.