Wensen laten vastleggen in een testament

Je wensen laten vastleggen in een testament

Eigenlijk wil je er niet te veel over nadenken, om tijdens je leven al bezig te zijn met het moment dat je er niet meer bent. Voor je vrienden en familie is het natuurlijk wél heel fijn dat je nalatenschap goed geregeld is. Een testament laten opstellen is de perfecte tool hiervoor.

Wat is een testament?

Een testament is een document waarin iemand vastlegt wat er bij overlijden moet gebeuren met zijn of haar nalatenschap. In een testament staat hoe de erfenis wordt verdeeld, wie welk deel krijgt. De nalatenschap is heel breed, het kan gaan om geld, schulden, een woning, andere bezittingen of dieren zijn. Hierin kun je ook vastleggen wie er voor de kinderen gaat zorgen als beide ouders onverhoopt tegelijk overlijden. Het is overigens wettelijk niet verplicht een testament op te stellen.

Hoe zit het met de wet?

Je kunt ook zelf bepaalde dingen op papier zetten. Welke zaken zijn bijvoorbeeld rechtsgeldig op papier zonder tussenkomst van een notaris? De volgende onderwerpen mag je vastleggen in een zelfgeschreven document: je uitvaartwensen, de verdeling van de inboedelspullen en sieraden. Dit wordt ook wel een codicil genoemd en die is alleen geldig als je het zelf met de hand geschreven hebt met een datum en handtekening eronder. De volgende zaken zijn alleen geldig als ze bij de notaris zijn vastgelegd: de verdeling van geld en het aanwijzen van erfgenamen. Een testament door jou zelf gemaakt is niet rechtsgeldig.

Hoe oud moet je zijn om een testament te laten vastleggen?

Je moet minimaal 16 jaar of ouder zijn en handelingsbekwaam. Een testament is altijd persoonlijk, dus je partner en jij hebben een eigen testament.

Wat als je geen testament hebt?

De wet wijst dan erfgenamen aan in een bepaalde volgorde. Eerst de echtgenoot, daarna je kind/kinderen en als laatste andere familie (bijvoorbeeld nog levende ouders, broer of zus). De voogdij is ook niet wettelijk geregeld. Zonder dit vast te laten leggen neemt de rechter hierover een beslissing. Als ouder kun je één of twee voogden aanwijzen in een testament, dit kan zelfs al voor de geboorte. Het is ook mogelijk om dit te registreren in het Centraal Gezagsregister op de website Rechtspraak.nl. Na overlijden kan de voogd alle belangrijke beslissingen over uw kinderen nemen.

Kindsdeel na overlijden partner

Als kind heb je recht op een deel van de erfenis, dat deel wordt het kindsdeel genoemd. Als er geen testament is en je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd, gaat een deel van de erfenis volgens de wet naar het kind/ de kinderen. Als je wel in gemeenschap van goederen bent getrouwd, gaat de helft van de eigendommen naar de langstlevende ouder.

Denk in een testament ook aan de digitale nalatenschap

Tegenwoordig hebben wij ook veel digitale bezittingen. Zoals foto’s en social media accounts. Wie wordt hier eigenaar van of wil je een social media account of wil dat laten omzetten in een herdenkingsaccount en deze te laten beheren door een dierbare. Vergeet hierbij ook niet je online accounts.

Uitvaartwensen vastleggen?

Hoe moeilijk het ook is, je uitvaartwensen vastleggen zorgt het wel voor duidelijkheid en rust bij je nabestaande. Dit is niet verplicht om in een testament vast te laten leggen, maar het kan en mag wel. Je kunt er ook voor kiezen om dit te doen in een zelfgeschreven (digitaal) document.

Je uitvaartwensen zijn heel persoonlijk, de een vindt het belangrijk welke muziek er wordt gedraaid, de ander vindt het fijn als er een advertentie wordt geplaatst. Houd hierbij wel rekening dat als je iets wilt laten aanpassen en je hebt het vastgelegd in je testament, dat je ook dan weer naar de notaris moet.

Wij hebben een wensenlijst opgesteld voor een begrafenis of crematie, die je kunt gebruiken voor het vastleggen van jouw uitvaartwensen.

© 2024 Engraved B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Online marketing Marketing Concepts | Technische realisatie Sieronline B.V.