Als een naaste komt te overlijden, is het regelen van een uitvaart en alles wat daarbij komt kijken een emotionele taak. Gelukkig is er steun beschikbaar om je te helpen bij het plannen van een uitvaart. Bespreek de opties met je begrafenisondernemer, vrienden en/of familie. Neem de tijd om een plan te maken dat past bij de wensen van de overledene en naasten.
Een goed georganiseerde uitvaart kan echt helpen in een rouwproces. Je wilt iemands leven eer aandoen. Het biedt jou en je naasten de gelegenheid om afscheid te nemen. Een moment om samen stil te staan bij mooie herinneringen. De uitvaart is daarom een belangrijk onderdeel van het rouwproces.
Maar wat moet er bij een overlijden allemaal écht geregeld worden, wat komt er allemaal bij kijken? Dat hebben we in een handig overzicht gezet voor jou!
Neem contact op met een arts of hospice zorgverlener om het overlijden te bevestigen en vast te leggen. Vraag om een overlijdensakte of doodverklaring. Dit officiële document is nodig voor zaken als het annuleren van abonnementen en verzekeringen.
Controleer of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Dit kan handig zijn bij het regelen van de uitvaart. Je hebt verschillende soorten uitvaartverzekeringen, bij sommige verzekeringen heb je nog verplichtingen om een (deel) van de uitvaart af te nemen. Check dit vooraf goed. Je vindt hier meer uitleg over de soorten uitvaartverzekeringen die er zijn.
Voordat je iets gaat regelen, is het goed om te weten of de overledene bepaalde dingen heeft vastgelegd over de uitvaart. Mogelijk via een testament, maar dit kan ook ergens digitaal of op papier zijn vastgelegd. Je wilt natuurlijk voldoen aan de wensen, dus dit is een belangrijke stap in het traject.
Lees hier onze blog met een gratis boekje voor het vastleggen van uitvaartwensen.
Neem contact op met een begrafenisondernemer die je vertrouwt en waarmee je gemakkelijk kunt communiceren. Een begrafenisondernemer kan ook helpen bij het opstellen van de overlijdensakte, verzorging van het lichaam en het organiseren van de begrafenis of crematie.
Het is niet verplicht om een begrafenisondernemer in te schakelen, je mag dit uiteraard ook zelf organiseren.
Maak een keuze voor de locatie van de uitvaart en begrafenis of crematie. Dit kan in een kerk, aula, thuis, in de buitenlucht of een andere locatie zijn. De uitvaart zelf kan tegenwoordig op heel veel verschillende plekken gehouden worden, passend bij de wens van de overledene. Denk hierbij aan eventuele beperkingen van locaties. Sommige locaties hebben een maximum aantal aanwezigen of tijdsbeperkingen.
Maak een lijst van familie, vrienden en kennissen die je graag wilt uitnodigen om de uitvaart bij te wonen.
Na het bepalen van de locatie kun je de datum en tijd kiezen. Houd rekening met de beschikbaarheid van de locatie. En de beschikbaarheid van familieleden en vrienden.
De datum en lijst van genodigden is bekend. Nu kunnen de rouwkaarten worden ontworpen en verstuurd. Of kies je voor een andere aankondiging van het overlijden om mensen op de hoogte te stellen? Tegenwoordig gebeurt er natuurlijk veel digitaal, een rouwkaart via whatsapp versturen is helemaal niet meer zo vreemd.
Kies een kist die past bij de persoonlijkheid van de overledene. We hebben een groot assortiment aan kisten, die je ook kunt personaliseren met eigen opdruk. Kijk wat past bij de overledene, bijvoorbeeld een natuurlijke kist of duurzame kist. Daarnaast kun je overwegen om voor bloemstukken en decoraties te kiezen.
Voor de uitvaart kun je sprekers kiezen die een persoonlijk stukje voordragen of een gebed doen. Daarnaast kan muziek een uitvaart persoonlijker maken. Kies bijvoorbeeld een nummer dat de overledene grijs heeft gedraaid.
Maak gebruik van familie en vrienden bij het samenstellen van de uitvaart, zodat iedereen die wil ook inbreng heeft.
Kies je voor thee, koffie, hapjes of een volledige maaltijd? Of misschien out-of-the-box voor een biertje en een bitterbal. Tegenwoordig is er veel mogelijk, zeker als je zelf op zoek gaat naar een fijne locatie. Schakel een cateraar in of laat de locatie dit regelen.
Regel het vervoer van de overledene en eventueel het vervoer van genodigden. Voor tips over uitvaartvervoer kun je onze blog lezen met ideeën.
Als er gekozen is voor een begrafenis, dan kan na de ter aarde lating een tijdelijke grafmarkering worden geplaatst. Want na de uitvaart kan het nog lang duren voordat er een definitief grafmonument wordt geplaatst en zo is het graf toch herkenbaar en persoonlijk. Bekijk hier onze tijdelijke grafmarkeringen.
De grafmarkering wordt uiteindelijk vervangen door het definitieve grafmonument. Dit kan een grafmonument zijn van steen, glas of met een foto van de overledene.
Is er gekozen voor een crematie, dan heb je weer andere opties. De as kan bewaard worden in een urn, die je thuis kunt plaatsen maar ook op een begraafplaats. Ook kun je kiezen voor meerdere kleine urnen (zogenaamde keepsakes) of een assieraad met askamer, zodat meerdere mensen een tastbare herinnering aan de overledene hebben.
Uitvaarten kunnen duur zijn, dus het is belangrijk om de kosten in overweging te nemen bij het plannen van een uitvaart. Het is belangrijk om een budget op te stellen en ervoor te zorgen dat alle kosten binnen het budget vallen. Maak op basis van jouw budget weloverwogen keuzes, of schuif bepaalde beslissingen op naar de toekomst, zoals een grafmonument of urn.