Resomeren (bio-cremeren)

Iedereen kent de uitvaartmogelijkheden begraven en cremeren daarnaast is het ook mogelijk om je lichaam af te staan aan de wetenschap. Maar wellicht hebben we er over een aantal jaar wel een extra mogelijkheid bij, namelijk Resomeren.

Wat is resomeren?

Resomeren ook wel bio-cremeren genoemd is een duurzaam alternatief van cremeren en begraven. Resomeren heeft veel overeenkomsten met een crematie, echter wordt er in plaats van vuur gebruik gemaakt van heet water. Het lichaam wordt in een cabine gelegd. Vervolgens wordt de cabine gevuld met warm water in combinatie met kaliumhydroxide. Door de hoge pH-waarde ontstaat er een chemisch proces waardoor het lichaam langzaam wordt ontbonden. Dit proces duurt ongeveer drie uur, waarna alleen de botten overblijven. De botten zijn zo broos geworden dat ze gemakkelijk kunnen worden vermalen tot een poeder, vergelijkbaar met as na een crematie. Deze poeder kan door de nabestaanden worden uitgestrooid of worden bewaard in een urn of asobject.

Belangrijk om te weten over resomeren?

Het is belangrijk om te weten dat resomeren in Nederland nog niet is toegestaan. Echter wordt het voorstel meegenomen in de nieuwe uitvaartwet die moeten worden voorgelegd aan de Tweede kamer. Dus mogelijk is resomeren op korte termijn een nieuwe vierde uitvaart mogelijkheid in Nederland. Bij bio-cremeren wordt het lichaam uit de kist gehaald en in een wollen omhulsel gewikkeld, de kist blijft dus behouden. Op basis van ervaringen uit het buitenland zal bio-cremeren ongeveer evenveel kosten als een crematie.

Duurzame lijkbezorging

Alkalische hydrolyse ofwel resomeren is tot nu toe de meest duurzame optie van lijkbezorging. Mede hierom heeft resomeren nu al een grote achterban in Nederland, en deze zal ongetwijfeld alleen maar groeien. Uit onderzoeken blijkt dat bio-crematie op bijna alle vlakken milieuvriendelijker is dan cremeren dan wel begraven.

Is resomeren de toekomst?

Hoelang het nog duurt voordat resomeren is toegestaan in Nederland is onbekend, wel is al bekend dat een hoop Nederlanders deze uitvaart mogelijkheid zouden overwegen. Vond je dit nou een interessante blog? Wij van Engraved hebben nog een hoop meer uitvaart gerelateerde artikelen, neem eens een kijkje op onze inspiratiepagina.

Resomeren en bio-cremeren
© 2024 Engraved B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Online marketing Marketing Concepts | Technische realisatie Sieronline B.V.