Ieder geloof heeft zijn eigen tradities en ceremonieën. Er worden diverse rituelen toegepast bij het nemen van afscheid. In deze blog lees je meer over een islamitische uitvaart. Wist je bijvoorbeeld dat crematie niet is toegestaan binnen de islam? En van oorsprong alleen mannen genodigd waren bij een begrafenis?
Binnen de islam is het niet toegestaan om overledenen te cremeren. De islam kent diverse rituelen en gebruiken rondom overlijden en begraven. Dit kan per land of stroming verschillen. De regels zijn gebundeld in de verzameling van de Hadiths (overleveringen). Het lichaam van de overledene dient gerespecteerd te worden en mag nooit worden beschadigd. In essentie vereist een islamitische begrafenis verschillende specifieke handelingen, waarbij de imam, als geestelijke, een cruciale rol speelt.
Bekijk hier een documentaire over de islamitische uitvaart in Nederland.
Volgens de Koran is een gestorvene ‘onrein’. Het wassen van het lichaam is daarom erg belangrijk. Als eerste wordt de mond op zo’n manier gesloten dat deze niet openvalt. Daarna zal het lichaam drie keer worden gewassen. Als het lichaam dan nog niet ‘rein’ genoeg is zal er nog een wassing plaatsvinden. Het aantal wassingen moet wel altijd oneven zijn. Mannen worden uitsluitend door mannen gewassen en vrouwen alleen door vrouwen. Tijdens het reinigingsproces worden lotusbladeren, zeep en geurige parfums gebruikt, waarbij het belangrijk is dat deze producten geen alcohol bevatten.
Na het reinigingsritueel wordt de overledene in doeken gewikkeld. De man wordt in drie doeken gewikkeld en de vrouw in vijf. Deze doeken mogen niet van zijde zijn. Daarnaast mogen de doeken niet versierd zijn met stiksels of andere decoraties.
Na de wassing wordt het lichaam naar de moskee overgebracht. Hier volgt het Djanazah gebed (het ‘dodengebed’). Dit gebed voor de overledene is open voor de hele gemeenschap. Per gemeenschap en ruimte verschilt het of vrouwen hier ook aan deelnemen. Ten minste één moslim op de wereld moet een Djanazah gebed voor de overledene doen. Wanneer geen enkele moslim dit gebed doet, zijn alle moslims daar verantwoordelijk voor.
Kenmerkend voor een islamitische uitvaart is ingetogenheid en rust. De overledene wordt gedragen door mannen. Zoveel mogelijk mannen dragen steeds een stukje van de kist. Het draagproces wordt meestal in een snel tempo gelopen. De overledene wordt op zijn rechterzijde in het graf gelegd. Het gezicht gericht naar Mekka. De lijkwade wordt losgemaakt aan het hoofd en de voeten, en het graf wordt zorgvuldig gevuld, zodat de overledene permanent op zijn rechterzijde blijft liggen. Om het hoofd te beschermen kan er een afdakje boven het hoofd worden gemaakt. Daarna worden er drie handen met aarde in het graf gestrooid door iedereen die bij de begrafenis aanwezig is. De volgende spreuken worden uitgesproken tijdens het uitstrooien:
“Hiervan schiepen wij u”
“Wij deden u hierin terugkeren”
“Hieruit zullen wij u weer doen opstaan op de Laatste dag”
Het graf van een moslim wordt opgevuld tot een bult. Het enige wat op dit stukje grond komt te staan is een eenvoudige steen met basisgegevens. Op die manier kan het graf teruggevonden worden. Er mogen wel bloemen op het graf worden gelegd. Tegenwoordig zien we in Nederland steeds meer islamitische graven met luxere grafstenen. Bijvoorbeeld een grafsteen met Koranteksten of een afbeelding van een moskee.
Op zoek naar een grafmonument voor een islamitisch graf? Bekijk ons assortiment grafstenen, van simpel tot luxe.
Op zoek naar een tijdelijke grafmarkering voor een islamitisch graf? Wij bieden een ruim assortiment aan. Van hele sobere bordjes tot prachtige grafbedekkingsplaten. Bekijk hier onze producten.