Dieren en rouw

Huisdieren spelen al jaren een belangrijke rol in het leven van mensen in Nederland. Er zijn meer dan 27 miljoen huisdieren, verspreid over zo’n 4 miljoen huishoudens. Niet gek dat rouw ook hier een belangrijk thema is.

Rouw omdat jouw geliefde huisdier komt te overlijden. Maar ook rouw bij het dier zelf, als het baasje komt te overlijden. Want net zoals mensen kunnen dieren rouw ervaren na het verlies van een dierbare. Er is een film over gemaakt, Hachi, die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Baasje Parker komt te overlijden en hond Hachi zit nog iedere dag op hem te wachten in de hoop dat hij terugkomt.

Dieren voelen de pijn als hun baas of huisdiervriendje overlijdt. In de natuur gaat dit net zo, veel dieren voeren uitvaartrituelen uit als iemand uit de groep komt te overlijden. Bijvoorbeeld door hun dode soortgenoot begraven met aarde of takken, of janken als ze verdrietig zijn bij het verlies van een soortgenoot.

Veel mensen betrekken een huisdier bij de uitvaart, wanneer ze belangrijk waren in het leven van de overledene.

Dieren en rouw

Jouw huisdier herdenken als het overlijdt

Het is erg emotioneel om een huisdier te verliezen, hoe groot of klein ze ook zijn. Een huisdier wordt namelijk veel gezien als beste vriend, je mist hun gezelschap.
Om je huisdier te herdenken hebben we een aantal mogelijkheden op een rij gezet ter inspiratie.

  • Herinneringssieraad
    Hoe mooi is het om een klein deel van de as in een sieraad te verwerken, zo kun je je overleden huisdier toch altijd een beetje bij je dragen. Engraved heeft een mooi assortiment met armbanden en ashangertjes om je huisdier te herdenken. Bekijk hier het assortiment.
  • Pootafdruk
    Hoe mooi is het om de pootafdruk van je trouwe viervoeter voor eeuwig vast te leggen. Zo hoef je de schattige en zachte pootafdruk van je huisdier nooit te missen. Zet daarom de pootafdruk van je huisdier in gips of klei. Lees hier hoe je dit kunt doen.
  • Een portret van je huisdier
    Veel foto’s die in je galerij op de telefoon staan zijn waarschijnlijk van je huisdier. Een foto of schilderij van je huisdier aan de muur, is een andere kunstzinnige manier om je overleden huisdier te herdenken. Vaak is het ook mogelijk om een beetje as van je huisdier in het portret te verwerken. Hang deze op een mooie plek in huis, zodat je elke dag een glimp van je overleden huisdier kan opvangen. Een portret laten maken.
  • Urn voor de as
    Steeds vaker worden huisdieren, vooral wat grotere zoals honden of katten, gecremeerd. Hiervoor zijn speciale dierencrematoria. Lees hier meer over het cremeren van je huisdier. Na het cremeren kun je de as van jouw huisdier bewaren in een mooie urn. Er zijn speciale urnen voor dieren. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een kleine urn in de vorm van hartje of een urn met een foto van je huisdier. Of als je een waxinelichtje wilt branden, kijk dan bij deze voorbeelden. Een knuffelkeitje is ook de geschikte urn voor je huisdier. Door de natuurlijke vormgeving en zachte oppervlakte ligt ieder knuffelkeitje aangenaam in de palm van de hand. Hierdoor kunt u uw dierbare huisdier met u meedragen, waarheen en wanneer u maar wilt.
  • Een herinneringstatoeage
    Ooit nagedacht over een herinneringstatoeage van je huisdier? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de afdruk van een pootje, hartje of naam van je overleden huisdier. Kijk op pinterest voor inspiratie!

Wat als het baasje komt te overlijden?

We hebben een aantal voorbeelden van ideeën om je huisdier te herdenken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je huisdier als het baasje eerder komt te verleiden. Hieronder een aantal handige tips om over na te denken. Waar voel jij je prettig bij, mocht jij er niet meer zijn?

Een nieuw thuis voor jouw huisdier
Gaat jouw huisdier naar een asiel of heb je iemand die voor je huisdier wilt zorgen als je er niet meer bent. Denk hier van tevoren vast over na, zo weet je dat jouw huisdier goed terecht komt en hoeven jouw nabestaanden hier niet over te beslissen. De meest voor de hand liggende keuze is dat je huisdier bij je partner blijft, mocht je alleen wonen heb je dan familie of vrienden waar je huisdier terecht kan? Het is handig om hier goede afspraken over te maken, weet diegene wel wat het inhoudt, kan die de zorg aan? Het is raadzaam om de gemaakte afspraken ergens vast te leggen.

Huisdier in testament zetten
Het is mogelijk om de gemaakte afspraken zelf op papier vast te leggen. Wil je dit met zekerheid vastleggen neem dan je huisdier op in je testament. Hier kun je familie of vrienden aanwijzen, maar het is ook mogelijk om een instelling te kiezen. Je kunt hierbij ook een geldbedrag opnemen, dit heet een legaat. Het bedrag dat je een specifiek persoon of organisatie nalaat voor de kosten van de verzorging van jouw huisdier.

Dierenbescherming
Heb je geen persoon aan wie je jouw dier kunt nalaten, neem dan contact op met de dierenbescherming. Plan met hen een persoonlijk gesprek om te kijken naar jouw wensen en situatie.

Dieren en rouw

Wat moet je doen als je huisdier is overleden

Je kunt ervoor kiezen om je huisdier achter te laten bij de dierenarts. Dit is de goedkoopste optie. Hierbij wordt deze samengevoegd met andere overleden huisdieren en vee. De dieren worden naar een verwerkingsbedrijf gebracht. Hierbij wordt het dier vernietigd, dit houdt in gescheiden in dierenmeel en vetten die weer als bruikbare brandstof worden ingezet. Wil je dit niet geef dit dan aan bij de dierenarts.

In de tuin begraven
Hier zijn bepaalde regels voor, zo mag het dier niet in plastic worden gewikkeld kies bijvoorbeeld voor een kartonnen doos of linnen kleedje. De grond moet in je eigen bezit zijn. De regels verschillen per gemeente, neem hiervoor contact op met jouw gemeente. Zorg voor een mooie grafaanduiding of tijdelijke grafmarkering.

Liever een dierenbegraafplaats?
In Nederland zijn er speciale dierenbegraafplaatsen. Deze huur je voor een aantal afgesproken jaren. Ook hier kun je een mooie herdenkingsplek creëren, voor je huisdier.

Individuele crematie of collectieve crematie.
Je kunt natuurlijk naast begraven ook kiezen om jouw dier te cremeren. Bij individuele crematie wordt jouw dier apart gecremeerd, kun je de urn met as mee naar huis nemen en zelf kiezen wat je hiermee doet.

Kies je voor collectieve crematie, dan wordt jouw dier in een groep gecremeerd. Dit gebeurt alleen met dieren van dezelfde soort, deze worden dan uitgestrooid op een speciaal veld.

Lees op deze website alles over het afscheid van een huisdier.

© 2024 Engraved B.V. | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Online marketing Marketing Concepts | Technische realisatie Sieronline B.V.