Een uitvaart kost vaak duizenden euro’s. Als je geen uitvaartverzekering hebt afgesloten wil je de kosten beperken. Het kan vaak goedkoper dan je denkt. Ontdek in deze blog een aantal tips om een uitvaart zo goedkoop mogelijk te houden.
Er zijn eigenlijk twee keuzes, ongeveer 60 procent kiest voor cremeren en 40 procent voor begraven. Cremeren is over het algemeen goedkoper dan begraven. Dit komt doordat je bij begraven te maken hebt met de kist, de grafsteen, jaarlijkse grafrechten en de dragers. Je kunt kiezen voor een kale begrafenis in een algemeen graf, dit is namelijk een stuk goedkoper. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de gemeente, dit ligt ongeveer tussen de 600 en 1200 euro. Dit is dan weer goedkoper dan een crematie.
Een crematie kost ongeveer 1250 euro. De goedkoopste crematie is een crematie zonder dienst, dit wordt ook wel een technische crematie genoemd. In dit geval lever je het lichaam van de overledene af en hij of zij gaat direct richting de verbrandingsoven. Hiervoor betaal je ongeveer 700 euro.
Gemiddelde kosten begrafenis: tussen 7.000 en 10.000 euro
Gemiddelde kosten crematie: tussen 5.000 en 8.000 euro
Officieel is het niet nodig om een uitvaartondernemer te hebben. Zij maken het werk wel een stuk makkelijker als ze werk uit handen nemen. Hiervoor betaal je dan ook. De Consumentenbond berekende vorig jaar dat de diensten van een begrafenisondernemer gemiddeld 1.850 euro bedragen. Vaak een van de grootste kostenposten, die je ook zelf kunt doen als je wilt.
Het afleggen is het proces waarbij de overledene de laatste verzorging krijgt. Het lichaam wordt gewassen en aangekleed, dit mag je zelf doen. Hiervoor geldt wel een protocol, maar het volgen hiervan is niet verplicht. Als je dit laat doen door een uitvaartondernemer of overledenenverzorger, dan ben je ruim 200 euro kwijt.
Het koelen van een overledene is niet verplicht. Het is wel verstandig, zeker in de warme periode van het jaar. Het uitvaartcentrum vraagt voor het koelen van het lichaam voor 6 dagen al gauw 850 euro voor. Dit is ongeveer hetzelfde bedrag, als je ervoor kiest om het lichaam thuis te laten opbaren en koelen. Je kunt ook zelf een koelplaat huren, de kosten hiervoor zijn ongeveer 50 euro per dag.
Een lichaam mag vanaf 36 uur na het overlijden begraven of gecremeerd worden, als je hiervoor kiest dan bespaar je op de kosten voor het opbaren.
Het is ook mogelijk om een lichaam op een duurzame, groene en goedkopere manier te koelen dan met een installatie. Namelijk met graszoden. Bij deze methode worden graszoden onder de kist of het bed geplaatst en tweemaal daags flink gesprenkeld met water. Lees er meer over op greenleave.nl.
Het is wel gebruikelijk om de uitvaartondernemer het lijk te laten vervoeren, maar in Nederland niet verplicht. Je mag de overledene alleen vervoeren als deze is gestorven aan een natuurlijke dood. Het vervoeren van het overledene naar het uitvaartcentrum, crematorium of begraafplaats is samen gauw 500 euro. Hierbij geen rekening te hebben gehouden met volgauto’s, dit is per auto vaak tussen de 300 en 350 euro. Met eigen auto ben je alleen benzinekosten kwijt.
Er is veel keuze als het gaat om een uitvaartkist. De kosten lopen hierbij ook uiteen, van enkele duizenden euro’s tot een gemiddelde standaardkist, die volgens de consumentenbond rond de 500 euro kost. Er bestaan een ecologische kartonnenkist van 129 euro, maar je kan voor ongeveer 100 euro ook zelf aan de slag gaan om een kist te maken.
Het is niet verplicht om een kist aan te schaffen, wel moet de overledene om hygiënische redenen bedenkt zijn om te worden verplaatst naar bijvoorbeeld het graf of de crematie. Hiervoor heb je tenminste een draagbaar of opbaarplank nodig.
Vaak wordt de uitvaart verzorgt vanuit een rouwcentrum of kerk. Je kunt ervoor kiezen om dit vanuit huis te doen, of bijvoorbeeld vanuit jullie voetbalkantine of het café. De kosten voor een kerk bedragen gemiddeld 350 euro, het rouwcentrum 300 euro.
Op locatie kun je ook besparen op eten en drinken. Thuis of ergens anders is dit goedkoper, hiervoor moet je wel alles zelf regelen. Voor een standaard catering ben je voor 50 mensen ongeveer 500 euro kwijt.
Een rouwkaart is niet verplicht. Voor 50 kaarten inclusief het verzenden ben je gemiddeld 300 euro kwijt. De meeste mensen zijn niet anders gewend. Je kunt ervoor kiezen om een e-mail op app te versturen, dit is wel minder persoonlijk maar wel kostenbesparend.
Een rouwadvertentie is sowieso niet verplicht, maar wel prijzig. In een regionale krant tussen de 200 en 500 euro en een landelijk dagblad al gauw het dubbele.
Bloemen zijn prachtig tijdens een uitvaart, maar een gemiddeld rouwboeket kost toch al gauw 100 euro. Koop bijvoorbeeld je bloemen op de markt en maak zelf een rouwboeket.
Het is ook mooi als alle aanwezigen op het afscheid zelf allemaal één bloem meenemen. Zo ontstaat er een persoonlijk boeket, dat met liefde is samengesteld. Of als creatieve oplossing de kist te beschilderen met bloemen of te laten versieren door tekeningen of boodschappen.
Laat iedereen een foto meenemen van of met de overledene, dit kan zowel bij de thuisopbaring of op de locatie van de uitvaart. Zo krijgt de uitvaart een persoonlijk tintje, waarmee je herinneringen van de overledene kunt ophalen.
Het is niet verplicht om een uitvaartverzekering te hebben. Heb je geen uitvaartverzekering, dan dragen de nabestaanden de kosten voor de uitvaart. Zijn er geen nabestaanden, dan is de gemeente verantwoordelijk voor het betalen van de begrafenis of crematie. De gemeente kan de kosten wel verhalen op de erfenis die de overledene nalaat.
Als je wel een uitvaartverzekering afsluit bedragen de kosten hiervoor tussen de 5 en 60 euro per maand. Als je hiermee jong begint is de premie veel minder dan bij mensen die ouder zijn.