Bij het uitstrooien van as is het belangrijk om te weten welke regels er zijn. Mag je de as van de overledene zo maar overal uitstrooien, waar moet je op letten? In deze blog zetten wij alles op een rijtje voor je!
Meestal krijg je een maand na de crematie bericht dat je de as mag komen ophalen, dan zit het in principe in een standaard asbus van het crematorium.
Wat zijn dan de mogelijkheden? Je kunt een mooie urn uitzoeken en de as in de urn thuis bewaren. De urn kun je ook laten bijzetten in urnengalerij of columbarium van het crematorium. Dit is een nis die je kunt huren voor het bijzetten van de as in een sierurn. Bij sommige crematoria is het mogelijk om een naamplaatje met geboorte- en overlijdensdatum van je dierbare bij de nis in de urnengalerij te plaatsen. Zo kun je de galerij bezoeken wanneer je wilt, vaak is er ook ruimte voor bloemen of een speciaal aandenken in de vorm van een foto. Maar je kunt er ook voor kiezen om de urn te laten begraven op een speciale plek op een begraafplaats of bij een crematorium.
Veel crematoria hebben een uitstrooiveld, waar de as mag worden uitgestrooid. De meeste begraafplaatsen hebben ook een speciale plek om de as uit te strooien. Neem in deze gevallen altijd contact om met de beheerder deze locatie om de mogelijkheden te bespreken.
Er is natuurlijk ook de mogelijkheid om de as uit te strooien op een plek die meer betekenis heeft voor de overledene. Bijvoorbeeld op een lievelingsplekje in de tuin, bos of strand. Op deze manier creëer je altijd een herdenkingsplek voor jezelf, waar je naartoe kan als je daar behoefte aan hebt.
De as mag niet overal zomaar worden uitgestrooid hier zijn regels voor. Het mag worden uitgestrooid op de aangewezen plekken zoals hierboven genoemd. Wil je toch liever een eigen plek kiezen, dan zijn er per gemeente verschillende regels voor. De eigenaar van het land waar je het wilt uitstrooien moet altijd op de hoogte zijn en toestemming hebben gegeven. Neem contact op met de gemeente waar je de as wilt uitstrooien om te weten wat precies regels zijn.
Voor het verstrooien in het bos heb je toestemming nodig van Staatsbosbeheer. Wil je niet op zee verstrooien maar op een ander water of meer in Nederland, dan heb je weer toestemming nodig van Rijswaterstaat.
De regels voor uitstrooien in je eigen achtertuin zijn anders. Hier mag je wat dat betreft gewoon je gang gaan. Alleen een urn begraven mag niet zomaar, hier gelden weer aparte regels voor. De urn moet voorzien zijn van een gesloten asbus of ashoes met hierop de naam van de overledene en het crematienummer.
Het is belangrijk dat je je aan de regels houdt. Er zijn tal van mensen die op hun gekozen plek gewoon hun gang gaan. Als je dit doet wees dan wel discreet, het is namelijk voor andere mensen best confronterend om zoiets te zien. Het gaat namelijk om een behoorlijke hoeveelheid as, want gemiddeld blijft er na een crematie 1,5 tot 3 kilo as over.
Er zijn maar weinig gemeente die in hun algemene plaatselijke verordening het verstrooien van as hebben opgenomen als strafbaar feit. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je zomaar overal as moet gaan uitstrooien.
Het is namelijk ook echt een moment van afsluiten. Denk er van tevoren over na hoe je dit het liefst wilt doen. Misschien heeft de overledene dit al wel vast laten leggen in zijn of haar testament. Kies er bijvoorbeeld voor of dit te doen met familie of vrienden, maar je kan dit moment ook klein houden met alleen de naasten. Om en om een gedeelte van de as verstrooien kan ook mooi zijn, maar wel emotioneel en spannend. Het is fijn om het dan samen af te sluiten met het samenzijn in een restaurant of om wat te eten of drinken en herinneringen op te halen. Denk ook aan muziek of geniet achteraf van een picknick.
Het is ook mogelijk om voor beide te kiezen. Je kan een kleine hoeveelheid as bewaren en deze vervolgens laten verwerken in een sieraad, of bewaren in een kleine urn. Misschien zijn er ook wel familieleden die dit ook willen doen. Dit kun je van tevoren aangeven bij het crematorium, zij verdelen de as dan in de gewenste verdelingen. Bij de as zit ook altijd een as-steentje, dit is een steen met het crematienummer van de overledene. Deze steen kun je, als daar behoefte aan is, altijd bewaren.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, dan kun je ook altijd contact opnemen met jouw uitvaartondernemer of het crematorium. Zij kunnen altijd je vragen beantwoorden over asbestemming en verstrooien.